Zupa buraczkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszna zupa buraczkowa z dodatkiem pestek z dyni

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
    4 buraki
    3 średnie ziemniaki
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    garść natki pietruszki
    4 łyżki soku z cytryny
    przyprawy: płaska łyżka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku w którym będziesz gotować zupę roztop łyżkę masła klarowanego. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam dziesięć minut. . Cebula ma się tylko zeszklić. Do garnka z zeszkloną cebulką wlej litr bulionu warzywnego. Bulion z cebulką może delikatnie mrugać na małej mocy palnika. W tym czasie, przygotuj sobie marchew ziemniaki i buraczki. Ziemniaki i buraki obierz. Ziemniaki pokrój w klasyczną kostkę, zaś buraczki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pietruszkę pokrój w cienkie plasterki i część zetrzyj. Do zupy dodaj przygotowane warzywa. Garnek przykryj przykrywką. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodaj też dwa obrane ząbki czosnku, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 20-25 minut, pod przykrywką. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodaj też garść lubczyku, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny żeby zupa została w takim samym kolorze i łyżkę cukru, pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Na koniec dodałam podprażone pestki dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować