Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku w którym będziesz gotować zupę roztop łyżkę masła klarowanego. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam dziesięć minut. . Cebula ma się tylko zeszklić. Do garnka z zeszkloną cebulką wlej litr bulionu warzywnego. Bulion z cebulką może delikatnie mrugać na małej mocy palnika. W tym czasie, przygotuj sobie marchew ziemniaki i buraczki. Ziemniaki i buraki obierz. Ziemniaki pokrój w klasyczną kostkę, zaś buraczki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pietruszkę pokrój w cienkie plasterki i część zetrzyj. Do zupy dodaj przygotowane warzywa. Garnek przykryj przykrywką. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodaj też dwa obrane ząbki czosnku, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 20-25 minut, pod przykrywką. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodaj też garść lubczyku, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny żeby zupa została w takim samym kolorze i łyżkę cukru, pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Na koniec dodałam podprażone pestki dyni.
Komentarze