tradycyjna zupa borowikowa

0 (0 ocen)

pyszna zupa grzybowa z dodatkiem aromatycznych ziół

Składniki:

  • 500g prawdziwków (może być więcej), u mnie również kilka ceglastoporych, raczej średniej wielkości, pokrojone w duże kawałki
    1,5 - 2 litry wody lub rosołu
    łyżka masła
    liść laurowy, ja miałam świeży
    kilka ziaren ziela angielskiego
    papryczka chili
    sól
    pieprz, opcjonalnie pieprz ziołowy
    świeża pietruszka, koperek i lubczyk
    suszone zioła: majeranek, cząber, estragon
    szklanka wiejskiej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjna zupa borowikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone prawdziwki chwilę podsmażamy na maśle. Zalewamy wywarem. Dodajemy liść laurowy, ziele i chili. Gotujemy 30 - 40 minut.
  • 2. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.
    Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować