Zroślak

  • wyświetlono: 3220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Gotuję co dzień dla 5-osobowej rodziny. Zroślaki są naszą ulubioną przekąską, zwłaszcza gdy urządzamy w domu wieczór kinowy (wszyscy uwielbiamy oglądać filmy).

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Jagiełło, Zduńska Wola

Składniki

Ciasto: 4 szkl. mąki
● jajko
● 4 dag drożdży
● łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 1/2 szkl. mleka
● 1/2 szkl. ciepłej wody
● 1/4 szkl. oleju
● dowolne przyprawy ziołowe
Farsz: 30 dag kiełbasy
● 20 dag pieczarek
● papryka
● cebula
● olej
● zioła prowansalskie
Oraz: 10 dag startego żółtego sera
● jajko
● łyżka keczupu
● gotowy sos czosnkowy

Sposób przygotowania przepisu:

Zroślak

  • 1. Do miski z mąką wkruszamy
    drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy
    ciepłym mlekiem. Odstawiamy.
    Dodajemy pozostałe
    składniki i zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Zroślak2. Na patelni podsmażamy
    drobno pokrojone pieczarki, cebulę
    i kiełbasę. Dodajemy pokrojoną
    paprykę, doprawiamy.
  • Zroślak3. Z ciasta wycinamy kulki, nakładamy
    farsz i zawijamy. Układamy
    ciasno na blasze. Wierzch
    smarujemy jajkiem rozkłóconym
    z keczupem. Posypujemy żółtym
    serem. Pieczemy 35 minut
    w 200 °C. Podajemy z sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaciasto drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i fetą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i fetą

Ostatnio mamy smak na wypieki drożdżowe....

przekąski francuskie

Dodane przez: capri

przekąski z ciasta francuskiego

Na imprezę, na mecz, na dobry humor...

image-0sbcxp7

Dodane przez: monika016

Ciasto na pizzę bez wyrastania - najszybsze,...

Odkąd odkryłam ten przepis korzystam...

Mięsny pieróg drożdżowy

Dodane przez: Skotka

Mięsny pieróg drożdżowy

Dziś postanowiłam ciasto drożdżowe...

Pyszne tosty z pieczarkami

Dodane przez: rzelkazag

Tosty z pieczarkami, szynką i serem

Tosty lubię w każdej postaci, z...

Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)

Dodane przez: emalitowska

Galert śląski(galareta z golonki i nóżek...

Doskonała,tradycyjna przystawka.