Zrolowane ziemniaki w waflu to dobry pomysł na dodatek do zup, stanowią doskonałą przekąskę do barszczu
Składniki:
składniki: 1 kg ziemniaków pół łyżeczki soli pół szklanki mleka (może będzie więcej potrzeba to w czasie wykonania rolady się okaże) 2-3 łyżki margaryny bądź masła przyprawa do ziemniaków jajko; i bułka tarta do panierowania olej do smażenia 40 dkg pieczarek 20 dkg sera żółtego w kawałku (gouda; edamski) opakowanie andrutów
Zrolowane ziemniaki w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, posól i postaw niech się gotują jak zwykle. Pieczarki obierz pokrój w kostkę i usmaż, ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowane ziemniaki odcedź i zgnieć,z dodatkiem margaryny i mleka,dodaj przyprawę. Masa powinna być gładka. Na prostokątny wafel nałóż gorącą masę ziemniaczaną musi być gorące bo inaczej wafel nie zmięknie. Na gorąca masę szybciutko nałóż pieczarki i posyp serem, zawijaj jak roladę. Pozostaw do wystygnięcia. Kiedy rolada będzie zimna, panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor.
Komentarze