• 1 godz. 10 min

Takie puree jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska. Na drugi dzień taką roladę można podsmażyć - smakuje obłędnie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 wafel tortowy
    1 duża cebula
    Masa:
    500g ziemniaków
    100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko)
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i rukola)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 szczypta soli
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Puree Przystawki

Puree w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju.
  • 2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i następnie potłuc z dodatkiem masła i śmietanki.
    Dodać zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku.
  • 3. Wafel zawinąć w zwilżonej wodą ściereczce.
    (Powinien stać się lekko wilgotny. Nie można dopuścić, aby rozmiękł.)
    Na miękkim waflu ułożyć cebulę i rozsmarować puree.
    Całość zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 20 minut do lodówki.
  • 4. Po tym czasie roladę przekroić na pół (dla wygody smażenia) i każdą część obtoczyć w roztrzepanym (z solą) jajku oraz bułce tartej.
  • 5. Smażyć (nie żałować oleju) na rumiano z każdej strony.
    (Roladę można pokroić na plasterki i każdy z nich - podsmażać osobno.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować