Takie puree jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska. Na drugi dzień taką roladę można podsmażyć - smakuje obłędnie.
1 godz. 10 min
Składniki:
1 wafel tortowy
1 duża cebula
Masa:
500g ziemniaków
100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko)
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i rukola)
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 jajko
1 szczypta soli
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
1.Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju.
2.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i następnie potłuc z dodatkiem masła i śmietanki.
Dodać zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku.
3.Wafel zawinąć w zwilżonej wodą ściereczce.
(Powinien stać się lekko wilgotny. Nie można dopuścić, aby rozmiękł.)
Na miękkim waflu ułożyć cebulę i rozsmarować puree.
Całość zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 20 minut do lodówki.
4.Po tym czasie roladę przekroić na pół (dla wygody smażenia) i każdą część obtoczyć w roztrzepanym (z solą) jajku oraz bułce tartej.
5.Smażyć (nie żałować oleju) na rumiano z każdej strony.
(Roladę można pokroić na plasterki i każdy z nich - podsmażać osobno.)
Komentarze