Dynia króluje... żeby nie było nam nudno tym razem sięgnęłam do półki po przyprawy kuchni indyjskiej i z dostępnych w lodówce składników zrobiłam curry, ostre, aromatyczne i pyszne.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- pierski kurczaka pokrojone w kostkę: 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- cebula pokrojona w kostkę: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- garam masala: 0.5 łyżeczki
- kumin: 1 łyżeczka
- żółta pasta curry: 2 łyżki
- dynia pokrojona w kostkę 1 cm: 300 gramów
- mleczko kokosowe: 200 mililitrów
- papryczka chili kawałek w zależności od smaku: 1 sztuka
- natka pietruszka posiekana: 1 pęczek
- liście limonki kaffir: 3 sztuki
- bulion warzywny: 250 mililitrów
- sól, pieprz,: 1 szczypta
- limonka: 1 sztuka
- ryż dziki ugotowany: 200 gramów
- szpinak liście świeże: 0.5 szklanki
Żółte curry z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać łyżkę oleju na patelni najlepiej o grubym dnie. Dodać pokrojoną pierś, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano, następnie zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelnię dać łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną.
2.Dodać dynię, papryczkę chilli drobno posiekaną, kumin, garam masalę i smażyć przez chwilę. Warzywa usunąć na brzeg patelni a na środek dać pastę curry, mieszać aż się pasta chwilę podrzeje, następnie wymieszać z warzywami, dodać usmażone piersi z kurczaka. Wymieszać smażyć chwilę.
3.Wlać mleczko kokosow, bulion, liście limonki i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec wymieszać szpinak, doprawić do smaku, dodać sok z 1/2 limonki. Na talerzu podać z ryżem, ćwiartką limonki i posypać wszystko posiekaną natką .
Komentarze