Aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej panierce, parmezanie i odrobinie czosnku. Prosto i szybko!Ziołowo-parmezanowa pierś z kurczaka w pół godziny to idealne danie dla zabieganych.
Ziołowo-parmezanowa pierś z kurczaka w pół godziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od oczyszczdnia piersi z kurczaka i oszuszenia ich papierowym ręcznikiem. Posypujemy je następnie solą i pieprzem, a także odrobiną oregano.
2.Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Podsmażamy na złoto, pilnując by sie nam nie przypalił. Czosnek odkłądamy na osobny talerzyk.
3.Piersi z kurczaka obsmażamy na złoto. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Nagrzewamy piekarnik do 200 C.
4.Oregano, rozmaryn, sól kminek mieszamy. Posypujemy tak przygotowaną mieszanką obsmażone piersi z kurczaka i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Nie przykrywamy naczynia!
5.Gdy piersi się pieką przygotowujemy drugą część zaprawy do piersi: 2 łyżki oliwy i parmezan, a także podsmażony czosnek mieszamy ze świeżo posiekanymi listkami bazylii. Po 10 minutach pieczenia wyciągamy naczynie i piersi smarujemy przygotowaną zaprawą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, lub do momentu aż mięso będzie miękkie i upieczone.
Komentarze