Ziołowe kopytka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię ten przepis na kopytka i często z niego korzystam. Sposób określania proporcji składników świetnie się sprawdza gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu i chcemy przerobić je na kluseczki.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dodatki

Ziołowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Studzimy. Następnie wyrównujemy ich powierzchnię i dzielimy masę na 4 równe części przez przedzielenie ich nożem na krzyż.
  • 2. Jedną z czterech części rozkładamy równo na pozostałych częściach ziemniaków a powstałe miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.
  • 3. Wbijamy jajko, wsypujemy sól i posiekany koperek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Z powstałej masy formujemy wałeczki grubości palca, przecinamy je na 2-3 cm kopytka.
  • 4. Zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kopytka. Gotujemy 1-2 min od wypłynięcia.

Porady

Czasem robię również kopytka z natką pietruszki lub bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować