Ziołowa wołowina w aromatycznym sosie piwnym

0 (0 ocen)

  • Średni

Wołowina to mój debiut, który okazał się trafem w 10tkę!

  • Średni

Składniki:

  • - wołowina pieczeniowa: 1 kilogram
    - chili: 0.5 łyżeczki
    - rozmaryn: 0.5 łyżeczki
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
    - świeżo mielony pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - listki świeżej szałwii: 5 sztuk
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - marchew duża: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - pieczarki: 150 gramów
    - piwo ciemne: 1 szklanka
    - bulion mięsny: 1 szklanka
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowa wołowina w aromatycznym sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć, oszuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać liść laurowy i świeżą szałwię, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekać, marchew obrać, pokroić w plasterki. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew i koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i lekko podsmażyć. Kolejno dodać piwo i bulion całość dusić ok. 5 min., przełożyć do naczynia z wołowiną. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić pieczeń na ok. 1h. W międzyczasie pieczarki oczyścić, osuszyć, pokroić w plasterki podsmażyć na patelni, dusić do odparowania wody. Po godzinie pieczenia mięsa, pieczeń obrócić i dodać usmażone pieczarki. Piec jeszcze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować