Wołowina duszona w sosie cebulowo- piwnym

4.5 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

wołowina w tym sosie bardzo nam posmakowała

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kosci pokrojonej w plastry
    5 szt cebuli pokrojonej w grube talarki
    0.5 litra piwa, u mnie Warka
    Szczypta tymianku
    2 łyżeczki musztardy, u mnie stołowa
    Vegeta lub sól
    Mielony pieprz kolorowy
    2 szczypty cukru
    2 duże ząbki czosnku
    1 duży listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Wołowina duszona w sosie cebulowo- piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina duszona w sosie cebulowo- piwnym 1. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso z obu stron.
    W rondlu natomiast rozgrzać masło z dodatkiem odrobiny oleju, przesmażyć krótko całe ząbki czosnku i wyrzucić je, a dodać cebulę, zeszklić ją z dodatkiem cukru i dużą szczyptą Vegety.
    Dodać obsmażone mięso, listek laurowy i ziele angielskie.
    Piwo wymieszać z musztardą i wlać do potrawy. Doprawić solą lub Vegetą, pieprzem, wsypać szczyptę tymianku, dusić do miękkości mięsa.
    Pod koniec doprawić do smaku, zagęścić mąką, ok. 2 łyżki
    Podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Piwo Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

schab w piwnym sosie

To może cię zainteresować