1 kg wołowiny bez kosci pokrojonej w plastry
5 szt cebuli pokrojonej w grube talarki
0.5 litra piwa, u mnie Warka
Szczypta tymianku
2 łyżeczki musztardy, u mnie stołowa
Vegeta lub sól
Mielony pieprz kolorowy
2 szczypty cukru
2 duże ząbki czosnku
1 duży listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Wołowina duszona w sosie cebulowo- piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso z obu stron.
W rondlu natomiast rozgrzać masło z dodatkiem odrobiny oleju, przesmażyć krótko całe ząbki czosnku i wyrzucić je, a dodać cebulę, zeszklić ją z dodatkiem cukru i dużą szczyptą Vegety.
Dodać obsmażone mięso, listek laurowy i ziele angielskie.
Piwo wymieszać z musztardą i wlać do potrawy. Doprawić solą lub Vegetą, pieprzem, wsypać szczyptę tymianku, dusić do miękkości mięsa.
Pod koniec doprawić do smaku, zagęścić mąką, ok. 2 łyżki
Podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Komentarze