Zimowa chatka z bali - pomysł na oryginalny półmisek przekąsek

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zamiast tradycyjnych koreczków czy paluszków lub półmiska wędlin proponuję postawić na stole zimową chatkę z bali, która będzie smaczną ozdobą. Jej przygotowanie jest bardzo proste i można ją wykonać z naszych ulubionych przekąsek i wędlin.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g paluchów
    300 g cienkich kabanosów lub ulubionej kiełbasy
    100 g chorizo w plasterkach
    50 g szynki parmeńskiej
    kostka wędzonej szynki na komin
    mieszanka ziaren i orzechów około 50 g
    okrągły precelek na wieniec
    kilka małych krakersów na drzwi i okna
    natka pietruszki
    kilka ziarenek czerwonego pieprzu
    marynowana papryka ramiro bez skórki
    2 kulki mini mozzarelli
    rozgniecione ziarenko czarnego pieprzu
    malutki kawałek marchewki na nos bałwanka
    kilka różyczek kalafiora romanesco
    600 g serka śmietankowego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Zimowa chatka z bali - pomysł na oryginalny półmisek przekąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chatka 1. Domek najlepiej układać na schłodzonej kamiennej desce. Deskę smarujemy warstwą serka śmietankowego, nie musi być równomiernie.
  • chatka 2. Na serku układamy chatkę z kabanosów i paluszków, aby była stabilna paluszki i kabanosy przyklejamy serkiem.
  • chatka 3. Dach chatki układamy z paluszków, które przyklejamy na serek.
  • chatka 4. Z krakersów robimy drzwi okna chatki. Plasterki chorizo kroimy na cztery trójkąciki i układamy z nich dach chatki. Z ziarenek robimy drogę. Przy drodze układamy dekoracyjnie zwinięte chorizo i szynkę parmeńską.
  • chatka 5. Precelek smarujemy serkiem. Przyklejamy do niego natkę pietruszki i ziarenka czerwonego pieprzu.
  • chatka 6. Bałwanka robimy z dwóch kulek mozzarelli. Oczy robimy z kawałków czarnego pieprzu, nosek z marchewki. Szalik i czapkę z czerwonej papryki. Różyczki romanesco wyglądem przypominają małe choineczki, więc ustawiamy je tak by zwieńczyły dekorację.

    Tak przygotowana deska z przekąskami jest w pełni jadalna i bardzo smaczna więc polecam ją przygotować nie tylko od święta. Można przygotować ją również w wersji wiosennej i biały serek posypać koperkiem i jadalnymi kwiatkami lub jesienną i posypać kolorową mieszanką orzechów i bakali.

Porady

Do przygotowania chatki można użyć swoich ulubionych wędlin, warzyw i przekąsek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować