Pomysł na świąteczny półmisek

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biały indyk w głównej roli.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 udziec z indyka
    250 ml.śmietana kremówka 36%
    3 łyżeczki żelatyna
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Udziec Udziec z indyka Przystawki

Pomysł na świąteczny półmisek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec z indyka 1. Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę.
    Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną.
    Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę.

Porady

Może to być również pierś z kurczaka.Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa.Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udzca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek,jest tam m.in. kindziuk,szynka gotowana,szynka szwarcwaldzka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować