1.2 zielone galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku.
0,5 szklanki kaszy manny zalać 1 szklanką mleka, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
Zagotować 1 szklankę mleka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym, dodać kaszę, mieszając pogotować do zgęstnienia.
Wtedy dodać 2 łyżki galaretki cytrynowej w proszku, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki.
Formę ,,rynienkę” 10/33cm wysłać folią aluminiową i wyłożyć do niej kaszę. wierzch wyrównać i wynieść w chłód.
Po schłodzeniu wyjąć ostrożnie z rynienki.
Przygotować prostokątną dużą keksówkę 10/35cm, natłuścić ją masłem i wlać trochę zielonej galaretki, ułożyć od razu zimną kaszę i wlać resztę zielonej galaretki.
Schłodzić do stężenia. ja chłodzę w zamrażarce .
W tym czasie rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 szklance wrzątku. schłodzić i wylać do keksówki na zieloną galaretkę.
Resztę żółtej galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. schłodzić i dodać 0,5 szklanki śmietany 30%, roztrzepać mątewką i wylać do formy.
Przed wyjęciem dobrze jest dosłownie przez sekundę ogrzać keksówkę nad gazem i wyjąć ciasto na tacę.
Dla mnie ciasto jest dostatecznie słodkie, ale jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to warto kaszę w trakcie gotowania dosłodzić do smaku. ja tego nie zrobiłam
Komentarze