ZIMNA KACHNA

5 (150 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To mój autorski przepis .Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Deser jest bardzo smaczny Zdjęcie jest kiepskie bo robione komórką w pochmurny dzień..

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki zielone + 2 szklanki wrzącej wody
    0,5 szklanki kaszy manny
    2 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka czerwona
    0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Deser na zimno

Zimna kachna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 zielone galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku.
    0,5 szklanki kaszy manny zalać 1 szklanką mleka, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
    Zagotować 1 szklankę mleka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym, dodać kaszę, mieszając pogotować do zgęstnienia.
    Wtedy dodać 2 łyżki galaretki cytrynowej w proszku, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki.
    Formę ,,rynienkę” 10/33cm wysłać folią aluminiową i wyłożyć do niej kaszę. wierzch wyrównać i wynieść w chłód.
    Po schłodzeniu wyjąć ostrożnie z rynienki.
    Przygotować prostokątną dużą keksówkę 10/35cm, natłuścić ją masłem i wlać trochę zielonej galaretki, ułożyć od razu zimną kaszę i wlać resztę zielonej galaretki.
    Schłodzić do stężenia. ja chłodzę w zamrażarce .
    W tym czasie rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 szklance wrzątku. schłodzić i wylać do keksówki na zieloną galaretkę.
    Resztę żółtej galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. schłodzić i dodać 0,5 szklanki śmietany 30%, roztrzepać mątewką i wylać do formy.
    Przed wyjęciem dobrze jest dosłownie przez sekundę ogrzać keksówkę nad gazem i wyjąć ciasto na tacę.
    Dla mnie ciasto jest dostatecznie słodkie, ale jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to warto kaszę w trakcie gotowania dosłodzić do smaku. ja tego nie zrobiłam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować