Ziemniaki zapiekane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pozostawiamy w skórce, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są już gotowe, odcedzamy i czekamy aż do ostygnięcia. Następnie wydrążamy w nich nożykiem otwory na jajko. Pamiętajmy, aby robić to ostrożnie, ziemniak nie może być pęknięty.
2.W każdy otwór wkładamy po łyżeczce masła oraz odrobinie startego sera. Następnie zapiekamy ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do temp 190 stopni przez ok 10-15 min. W tym czasie polewamy olejem, by ziemniaki się nie wysuszyły. Po tym czasie wbijamy w ziemniaki po jednym jajku, posypujemy szczypiorkiem i dalej zapiekamy do momentu, aż żółtko stężeje (ok 5 min). Doprawiamy. Na chwilę przed wyjęciem posypujemy resztą startego sera.
Komentarze