Ziemniaki zapiekane z jajkiem

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób

Ciekawy pomysł na ziemniaki inaczej.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki na 2 sztuki:
    -2 ziemniaki
    -2 jajka
    -szczypiorek, sól i pieprz
    -2 plasterki dowolnego żółtego sera
    -2 łyżeczki masła
    -2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Ziemniaki zapiekane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pozostawiamy w skórce, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są już gotowe, odcedzamy i czekamy aż do ostygnięcia. Następnie wydrążamy w nich nożykiem otwory na jajko. Pamiętajmy, aby robić to ostrożnie, ziemniak nie może być pęknięty.
  • 2. W każdy otwór wkładamy po łyżeczce masła oraz odrobinie startego sera. Następnie zapiekamy ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do temp 190 stopni przez ok 10-15 min. W tym czasie polewamy olejem, by ziemniaki się nie wysuszyły. Po tym czasie wbijamy w ziemniaki po jednym jajku, posypujemy szczypiorkiem i dalej zapiekamy do momentu, aż żółtko stężeje (ok 5 min). Doprawiamy. Na chwilę przed wyjęciem posypujemy resztą startego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować