Ziemniaki zapiekane w piekarniku

4.5 (199 ocen)

Ziemniaki najczęściej podaję z pieczonym kurczakiem ,jajkiem sadzonym lub też ze zwykłą maślanką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1-2 cebule poszatkowane na piórka
    olej
    sól
    świeżo starta gałka muszkatałowa
    czerwona papryka w proszku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki zapiekane w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo.Jak przestygną pokroić na talarki i umieścić w naczyniu żaroodpornym ,to samo zrobić z cebulą, następnie polać je olejem, posypać solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszać.Ziemniaczki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 35 minut.

Porady

Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować