Ziemniaki z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmazamy na chrupko.
2. Na wytopionym z boczku tluszczu przesmażamu umyte i pokrojone pieczarki i cebule.
3.Ziemniaki myjemy i gotujemu w mundurkach na półmiekko. Schładzamu,obieramy i kroimy do połowy.Z każdej połowki łyżeczka wydrążamy nieco miąższu, który miksujemu na gładko. Piure z ziemniaków mieszamu z połową boczku, bulka tarta, pieczarkami i cebula, przyprawiamy chrzanem, solą i pieprzem.
4. Połowę ziemniaków napełniamy farszem przykrywamy pozostałymi połowkami. Układamy w brytlannie, posypujemy reszta poczku. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.C. Podajemy posypane siekanym szczypiorkiem.
Komentarze