Ziemniaki z pieczarkami i boczkiem

4.5 (149 ocen)

  • 50 min

Pasuje zarówno jako przystanka, a także do obiadu.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki
    sól
    100g wędzonego boczku
    100g pieczarek
    2 czerwone cebule
    1 łyżka tartego chrzanu
    1 łyżka bułki tartej
    szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmazamy na chrupko.
    2. Na wytopionym z boczku tluszczu przesmażamu umyte i pokrojone pieczarki i cebule.
    3.Ziemniaki myjemy i gotujemu w mundurkach na półmiekko. Schładzamu,obieramy i kroimy do połowy.Z każdej połowki łyżeczka wydrążamy nieco miąższu, który miksujemu na gładko. Piure z ziemniaków mieszamu z połową boczku, bulka tarta, pieczarkami i cebula, przyprawiamy chrzanem, solą i pieprzem.
    4. Połowę ziemniaków napełniamy farszem przykrywamy pozostałymi połowkami. Układamy w brytlannie, posypujemy reszta poczku. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.C. Podajemy posypane siekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pieczarki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować