Pieczony krem budyniowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla osób lubiących slodkie desery.

  • 60 min

Składniki:

  • 250g mrożonych owoców(wiśnie, porzeczki)
    2 jajka
    kilka kropli aromatu wanilionego
    4 czubate łyżki cukru pudru
    szklanka mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pieczony krem budyniowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj 4 foremki do tartaletek. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i aromat, ubij. Mąkę ziemniaczaną rozprowadż z dwoma łyżkami zimnego mleka, pozostałe mleko zagotuj.
    2. Gorące mleko powoli wlewaj do jajek, cały czas ubijając, na końcu dodaj mąkę ziemniaczana, zamieszaj.
    3. Piekarnik rozgrzej do temp. 150st. C. Rozmrożone owoce przełóż do foremek, zalej masą, wstaw do piekarnika, piecz przez 35 minut, aż krem zgestnieje. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Porady

Deser jest równie pyszny z innymiowocami: malinami, truskawkami, morelami, brzoskwiniami i nektarynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy