500g filetów z piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sól,pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
6 bułek typu focaccia<bułka lub placek z ciasta na pizze) lub ciabatta
1 łyżka oliwy
6 dużych plastrów bakłażana,usmażonych
80g marynowanych pieczarek
6 plastrów marynowanej czerwonej papryki
Focaccia z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Włożyć mięso do szklanego naczynia, dodać czosnek, przyprawić, sok z cytryny i oliwę. Przykryć i marynować w lodówce przez 30 minut. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety po minucie z każdej strony, a następnie smażyć na wolniejszym ogniu po 3-5 minut z kazdej strony. Usmażone mięso pociąć wzdłuż na plasterki. Trzymać na ciepłej patelni pod przykryciem, by nie wystygło.
2. Bułeczki porozcinać i posmarować wewnatrz oliwą.
3. Na kazdej podstawie umieścić plaster smażonego bakłażana, przykryć kawałkami mięsa, pieczarkami i czerwona papryką. Bułki poprzykrywać. Włożyć do średnio rozgrzanego piecyka i podpiekać 10 minut w 160 stopniach C.
Porady
Podawać na ciepło z marynowanymi warzywami jako lekki posiłek.
Komentarze