Focaccia z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dla smakoszy lubiących kurczaka.

  • 45 min

Składniki:


  • 500g filetów z piersi z kurczaka
    1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    sól,pieprz
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki oliwy
    6 bułek typu focaccia<bułka lub placek z ciasta na pizze) lub ciabatta
    1 łyżka oliwy
    6 dużych plastrów bakłażana,usmażonych
    80g marynowanych pieczarek
    6 plastrów marynowanej czerwonej papryki

Focaccia z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Włożyć mięso do szklanego naczynia, dodać czosnek, przyprawić, sok z cytryny i oliwę. Przykryć i marynować w lodówce przez 30 minut. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety po minucie z każdej strony, a następnie smażyć na wolniejszym ogniu po 3-5 minut z kazdej strony. Usmażone mięso pociąć wzdłuż na plasterki. Trzymać na ciepłej patelni pod przykryciem, by nie wystygło.
    2. Bułeczki porozcinać i posmarować wewnatrz oliwą.
    3. Na kazdej podstawie umieścić plaster smażonego bakłażana, przykryć kawałkami mięsa, pieczarkami i czerwona papryką. Bułki poprzykrywać. Włożyć do średnio rozgrzanego piecyka i podpiekać 10 minut w 160 stopniach C.

Porady

Podawać na ciepło z marynowanymi warzywami jako lekki posiłek.

Komentarze

Podobne przepisy