A to danie podpatrzone w restauracji. Zachwyciło nas swoją prostotą i taką „swojskością”. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy parę ziemniaków, boczek, ciut sera i piekarnik ;)
Składniki:
Na 5 osób:
12 większych ziemniaków
½ kg boczku
4 łyżki sosu Worcestershire
Przyprawa do kurczaka
Ser żółty do posypania
sos czosnkowy
Ziemniaczane łódeczki z boczkiem (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i skrapiamy sosem. Odstawiamy na 2 godziny.
Ziemniaki obieramy, płuczemy.
Piekarnik nagrzewamy do 200st.
Ziemniaki kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (u mnie to taka duża piekarnikowa blacha), na każdej połówce układamy boczek, obficie posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i posypujemy ziemniaki serem, wkładamy ponownie do piekarnika..
Komentarze