Ziemniaczane łódeczki z boczkiem (z piekarnika)

4.5 (140 ocen)

A to danie podpatrzone w restauracji. Zachwyciło nas swoją prostotą i taką „swojskością”. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy parę ziemniaków, boczek, ciut sera i piekarnik ;)

Składniki:

  • Na 5 osób:

    12 większych ziemniaków
    ½ kg boczku
    4 łyżki sosu Worcestershire
    Przyprawa do kurczaka
    Ser żółty do posypania
    sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane łódeczki z boczkiem (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i skrapiamy sosem. Odstawiamy na 2 godziny.

    Ziemniaki obieramy, płuczemy.

    Piekarnik nagrzewamy do 200st.

    Ziemniaki kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (u mnie to taka duża piekarnikowa blacha), na każdej połówce układamy boczek, obficie posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i posypujemy ziemniaki serem, wkładamy ponownie do piekarnika..

    Podajemy z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować