Łódeczki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować skórkę i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę skropić delikatnie oliwą , oprószyć solą i zawinąć po kilka w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez godzinę. Po tym czasie ziemniaki ostudzić i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, zostawiając grubszą część przy skórce.Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Miąższ ziemniaków rozgnieść w misce, dodać masło, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażony boczek z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Łódeczki napełnić powstałym farszem , posypać startym żółtym serem i zapiekać 20 minut w temperaturze 200C. Upieczone łódeczki posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze