Łódeczki ziemniaczane z boczkiem

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łódeczki faszerowane wędzonym boczkiem i cebulką smakują wprost niesamowicie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 ziemniaków
    200 g wędzonego boczku
    1 cebula
    10 dag sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    4 łyżki śmietany
    sól i pieprz
    pęczek szczypiorku
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki Przystawki

Łódeczki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować skórkę i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę skropić delikatnie oliwą , oprószyć solą i zawinąć po kilka w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez godzinę. Po tym czasie ziemniaki ostudzić i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, zostawiając grubszą część przy skórce.Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Miąższ ziemniaków rozgnieść w misce, dodać masło, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażony boczek z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Łódeczki napełnić powstałym farszem , posypać startym żółtym serem i zapiekać 20 minut w temperaturze 200C. Upieczone łódeczki posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować