Sakiewka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą na sztywna pianę. Dodać żółtka i cukier, wymieszać. Następnie wlać mleko i stopniowo połączyć masę z mąka. Usmażyć cienkie naleśniki na dużej patelni.
2.Na 400 ml mleka ugotować budyń z cukrem. Zostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym stopniowo dodając zimny budyń. Wstawić krem do lodówki.
3.Banana, mandarynkę i pomarańcze pokroić w kostkę. Wymieszać.
4.Na środku każdego naleśnika kłaść łyżkę kremu i dwie łyżki sałatki owocowej. Brzegi składać do środka robiąc "zakładki". Wkłuć po dwie wykałaczki tak, aby naleśnik się nie rozwinął.
5.Czekoladę rozpuścić w mleku na bardzo małym ogniu. Gorącym sosem polać każda sakiewkę oraz talerz dookoła.
Porady
Skład sałatki owocowej może być dowolny, jak również krem można zastąpić innym bądź twarożkiem.
Sakiewki najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze