Rybka i ziemniak w śmietance z przyprawami, pod chrupiącą pierzynką nabiera delikatnego, pikantnego smaku.
45 min
Dla 2 osób
Składniki:
500-600 g filet z dorsza
3-4 szt ziemniaki średniej wielkości
1 szt. cebula
2 szt. pomidory
100 g ser żółty
150 g śmietanka
pół pęczka zieleniny(koper, natka pietruszki)
1 łyżka oleju
pieprz cytrynowy
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
Ziemniaczana zapiekanka z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniak i cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki, pomidory w pół talarki. Filet z dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieleninę drobno posiekać.
2.2. Do śmietanki dodać sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, pokrojoną zieleninę, wymieszać. Formę (u mnie 17x20) posmarować olejem. Wyłożyć warstwami ziemniaki, cebula, ryba, zalać śmietanką. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200-220C piec 20 min. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć pomidory, posypać tartym serem żółtym. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec ok.10-15 min., do utworzenia złocistej skórki.
Komentarze