Ziemniaczana zapiekanka z rybą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Rybka i ziemniak w śmietance z przyprawami, pod chrupiącą pierzynką nabiera delikatnego, pikantnego smaku.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500-600 g filet z dorsza
    3-4 szt ziemniaki średniej wielkości
    1 szt. cebula
    2 szt. pomidory
    100 g ser żółty
    150 g śmietanka
    pół pęczka zieleniny(koper, natka pietruszki)
    1 łyżka oleju
    pieprz cytrynowy
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniak i cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki, pomidory w pół talarki. Filet z dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieleninę drobno posiekać.
  • 2. 2. Do śmietanki dodać sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, pokrojoną zieleninę, wymieszać. Formę (u mnie 17x20) posmarować olejem. Wyłożyć warstwami ziemniaki, cebula, ryba, zalać śmietanką. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200-220C piec 20 min. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć pomidory, posypać tartym serem żółtym. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec ok.10-15 min., do utworzenia złocistej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować