Zielone gołąbki z grzybową nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Często kupując kapustę z bocznymi liśćmi wyrzucamy je , a okazuje sie ze te liście również można wykorzystać i zrobić oryginalne zielone gołąbki :P

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 12-14 liści kapusty młodej zielonych bocznych

    1 szkl ryżu
    2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego

    sos grzybowy na bazie beszamelu

    pół cebuli
    1 łyżka masła
    2 łyżki sproszkowanych grzybów
    sól
    pieprz szczypta estragonu
    oregano
    200 ml śmietany
    1 szkl mleka
    2,5 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone gołąbki z grzybową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście z kapusty umyć, wrzucić na wrzątek i obgotować przez 10 min, Ostrożnie wyjąć i wystudzić, W grubszych miejscach wyciąć nerw.

    Nastawić 2 szkl wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st.

    sos:
    w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować