polecam pierogi z kapusta i miesem z nuta grzybowa okraszone boczkiem -stanowia sycace smaczne danie obiadowe:)
40 min
Składniki:
Ciasto na pierogi:
3 szklanki maki pszennej
1 jajko
około 1 szklanki wody
sól do smaku -szczypta.
2. Farsz kapusciano-mięsny:
około 50 dag kiszonej kapusty
około 50 dag łopatki wieprzowej
2-3 sztuki suszonych grzybów
bulionetka drobowa
2 cebule
1 jajko
majeranek do smaku
sól,
pieprz do smaku
smalec do smazenia
oraz
słonina do okraszenia
Pierogi mięsno-kapuściane z nutą grzybową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku, gotuje , studze , dobrze odciskam , drobno siekam.
Mięso i grzyby suszone gotuję z dodatkiem bulionetki miesnej , studze miele w maszynce.
Cebule kroje w kostke, smaże na smalcu na rumiano
Zmielone mięso i grzyby łacze z kapusta dodaje zeszklona cebulkę ,jajko , przyprawy.
Wyrabiam mase.
2. Make przesiewam na stoln,ice.Do mąki dodaje jajko sól i wodę wyrabiam sprężyste ciasto wałkuje, wycinam szklana krążki nakładam farsz , zlepiam pierogi.
Gotuje w lekko posolonym wrzatku 2 minuty od wypłyniecia.
Przed podaniem okraszam skwarkami smazonego boczku, smacznego
Komentarze