Żelka morelowa

3 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polecam zrobić do przełożenia ciast, ciasteczek, rolad. Lekko kwaśna idealnie skomponuje się ze słodkim kremem.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 kg moreli
    - 2 łyżki żelatyny
    - 6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Żelka morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone morele i cukier przekładamy do garnka, nalewamy odrobinę gorącej wody i gotujemy przez chwilę i blendujemy na gładki mus.
  • 2. Zblendowane morele zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy żelatynę energicznie mieszając.
  • 3. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Żelkę przekładamy do słoiczków, zimną wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce Żelki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować