Zdrowa nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce pigwy myjemy i kroimy na bardzo drobno.
Pigwa jest bardzo twardym owocem, więc najlepiej rozdrobnić ją w malakserze :-)
2.Pigwę wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.
Trzęsiemy słojem.
Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 7 dni.
Potrząsamy codziennie słojem,tak by cukier się rozpuścił.
3.Już na drugi dzień zobaczymy sporo soku :-)
Po 7 dniach należy dodać do słoja resztę składników-wódkę, spirytus oraz wodę.
Zakręcamy słój i odstawiamy na 14 dni w chłodne i ciemne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez sitko.
Owoce pigwy wyrzucamy, a nalewkę zlewamy do butelki.
Z tej porcji wyszło mi prawie litr nalewki.
nalewka musi postać, by się sklarować oraz dojrzeć.
Powinna postać co najmniej 1 miesiąc, ale wiadomo, im nalewka dłużej stoi tym jest lepsza.
Nalewka pięknie się sklaruje i ściemnieje.
Komentarze