Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Prosty sposób na niecodzienną przekąskę. Moi goście i domownicy je uwielbiają.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:

    - 1 cukinia średniej wielkości
    - boczek wieprzowy w plasterkach (180 g - 2 opakowania)
    - 150 G sera cheddar długo dojrzewającego (ja tym razem dla odmiany użyłam sera radamer i też się nadaje)

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    - sól, pieprz, curry
    wykałaczki

    DEKORACJA:
    listki świeżej bazylii

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki

Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinię myjemy. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. (cukinii nie obieramy ze skórki)
  • 2. Ser kroimy grube plastry, z każdego plastra wykrawamy kostkę około 1 cm na 1 cm.
  • boczek 3. Na plaster boczku kładziemy kostkę sera. Posypujemy odrobiną curry. Całość zawijamy w boczek. Jeśli mamy cienkie plastry możemy użyć dwóch plastrów boczku. Boczek zawijamy tak dokładnie aby po zapieczeniu ser nie wyciekł ze środka.
  • roladki z cukinii i boczku 4. Kuleczki z boczku zawijamy w plaster cukinii. Całość "spinamy" wykałaczką.
  • roladki 5. Koreczki zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Aby plasterki cukinii wyszły równe warto użyć krajalnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować