Zapp czyli tęcza na talerzu

4.48 (168 ocen)

  • 25 min

Bajecznie kolorowe, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • 25 min

Składniki:


  • 1 duże op. okrągłych biszkoptów
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebieska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
    owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
    ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapp czyli tęcza na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
    3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
    Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
    Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
    Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

    Przepis ten umieściłam również na innych stronach (Wielkie żarcie, moje gotowanie, moje ciasto, itp.) Zdjęcie jest mojego autorstwa, zaczerpnęłam je z Wielkiego żarcia, gdyż nie miałam aktualnego, a dawno nie robiłam tego deseru. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Ciasto Zapp

To może cię zainteresować