Idealny kotlet schabowy czyli klasyka na talerzu

  • wyświetlono: 1333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chrupiący złocisty kotlet z namoczonego wcześniej w mleku z dodatkiem cebuli schabu to obowiązkowa pozycja kuchni polskiej i klasyka, która z pewnością zadowoli męskie grono w naszych domach. Dobrze wysmażony, duży schabowy połączony z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem oraz mizerią to sprawdzony przepis na sycący obiad.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

8 plastrów schabu wieprzowego
4 cebule
1 l mleka
sól
pieprz
olej
2 jajka
bułka tarta
mąka

Sposób przygotowania przepisu:

Idealny kotlet schabowy czyli klasyka na talerzu

  • 1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, przełożyć do miski, zalać mlekiem i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum około 3 godzin.
  • 2. Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 3. Jajka wybić do miski, rozkłócić widelcem dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
  • 4. Następnie każdy kotlet schabowy obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowieprzowinaobiadkotletsmaczneszybkiekotlet schabowyklasyka

Komentarze

Podobne przepisy

schabowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tradycyjny kotlet schabowy

Ostatnio jadąc autobusem usłyszałam...

Kotlet schabowy a'la Sapieha

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kotlet schabowy a’ la Sapieha

. Oryginalnie kotlet z czosnkiem...

schabowe

Dodane przez: blondynkagotuje90

Kotlet schabowy z karkówki

Kotlet schabowy z karkówki zamiast...

Schabowy po parysku

Dodane przez: pao77

Kotlet schabowy po parysku

Schabowy w wykwintnym wydaniu....

Kotlet schabowy

Dodane przez: aga888

Tradycyjny kotlet schabowy

Niekwestionowany król niedzielnego...

Schabowy w ekstra panierce

Dodane przez: 30Kasia30

Kotlet schabowy w ekstra panierce

mega schabowy, namaczany w mleku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE