Zapiekany ryż ananasowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasy odcedzić z syropu- syrop zachować.
2.Zagotować mleko. Dodać ryż i gotować około 30-40 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Należy pamiętać, aby często mieszać, by ryż się nie przypalił - a mleko nie wykipiało. Pod koniec gotowania wlać mleko kokosowe i wymieszać.
3.Do ugotowanego ryżu na mleku dodać syrop oraz cukier, dokładnie wymieszać.
4.Naczynie żaroodporne wytłuścić olejem i lekko posypać połową wiórków kokosowych.
5.Następnie wyłożyć ryż.
6.Na ryżu ułożyć plastry i kawałki ananasa. Posypać drugą połową wiórek kokosowych.
7.Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełożyć na talerze, posypać truskawkami i ozdobić listkami mięty.
Komentarze