Bakłażan zapiekany z serem parmezan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos pomidorowy:
Rozgrzać olej na patelni dodać posiekną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zrumienić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć skórkę, Pokroić na mniejsze części, dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu, Dodać oregano,basylię przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku, Aby pozbyć się zbyt kwaśnego smaku sosu możemy dodać cukru.Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.
2.Bakłażany obrać, pokroić na plastry grubości ok 1/2 cm, posypać sola i pieprzem.Odstawić na chwilę aby bakłażan zmiękł.
3.Jajka roztrzepać, w miseczce wymieszać ser parmezan z bułkę tartą. Plasterki baklażana opruszyć mąką, i panierować w jajku i bułce tartej.
4.Każdy plaster bakłażana obsmażyć na tłuszczu z obu stron lub ułożyć na blaszce i zapiec w piecu przez ok 30 minut nagrzanym do 180 stopni.
5.Farsz:
Jajko, ser ricotta i siekaną bazylię wymieszać, dodać sól i pieprz.
Komentarze