BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SEREM PARMEZAN

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bakłażan w połaczeniu z serem i sosem pomidorowym to danie główne lub przystawka o bardzo delikatnym smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Bakłażan:
    2 duże jajka roztrzepane
    1 i 1/2 szklanki bułki tartej
    mąka do opruszenia
    1/4 szklanki sera parmezan
    1/4 szklanki sera mozarella
    2 bakłażany

    Fzrsz:
    1/4 szklanki siekanej swieżej bazylii
    1/2 szklanki startego sera mozarella
    sól, pieprz
    1 kubek sera ricotta
    1 duze jajko

    Sos pomidorowy:

    1 łyżka oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    80 dag pomidorów
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki oregano (suchego)
    1/2 łyżeczki bazylii (suchej)
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    1-2 łyżeczki brązowego cukru




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan zapiekany z serem parmezan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pomidorowy:
    Rozgrzać olej na patelni dodać posiekną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zrumienić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć skórkę, Pokroić na mniejsze części, dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu, Dodać oregano,basylię przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku, Aby pozbyć się zbyt kwaśnego smaku sosu możemy dodać cukru.Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.
  • image-082nwnl 2. Bakłażany obrać, pokroić na plastry grubości ok 1/2 cm, posypać sola i pieprzem.Odstawić na chwilę aby bakłażan zmiękł.
  • 3. Jajka roztrzepać, w miseczce wymieszać ser parmezan z bułkę tartą. Plasterki baklażana opruszyć mąką, i panierować w jajku i bułce tartej.
  • image-1a3tnrw 4. Każdy plaster bakłażana obsmażyć na tłuszczu z obu stron lub ułożyć na blaszce i zapiec w piecu przez ok 30 minut nagrzanym do 180 stopni.
  • image-1i9ece4 5. Farsz:
    Jajko, ser ricotta i siekaną bazylię wymieszać, dodać sól i pieprz.
  • image-036ohhg 6. Na dno zaroodpornego naczynia wylożyc cienka warstwę sosu pomidorowego.
  • 7. Na sos ułożyć obsmazony lub podpieczone plastry bałażanu.
  • image-0it11ex 8. Przykryć rozsmarowując po całości 1/2 farszu serowego.Posypać 1/2 części sera mozarella.
  • image-0ise74y 9. Ułożyc następną warstwę bakłażąnu, 1/2 farszu serowego, na koniec drugą część sosu pomidorowego i posypać drugą częścią sera mozarella.
  • 10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez ok 30 -40 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi liścmi bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować