Szybkie przekąski z ciasta francuskiego - aż 3 przepisy na paluchy, rollsy i zapiekanki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzają się na wszystkich imprezach, bo są szybkie w przygotowaniu, a w smaku przepyszne. Dlatego i u mnie często goszczą na rodzinnych spotkaniach. Na moim blogu znajdziesz dużo fajnych pomysłów na takie przekąski. Dzisiaj zostawiam przepisy na wspaniałe rollsy z pesto, pomidorami suszonymi i słonecznikiem, zapiekanki z pomidorkami i oliwkami oraz paluchy serowe z boczkiem. Na moim kanale YouTube znajdziesz film z przepisem na te ekspresowe przekąski :-)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ROLLSY Z PESTO:
    1 op. ciasta francuskiego
    mały słoiczek gotowego pesto
    8 pomidorów suszonych
    garść ziaren słonecznika
    ok. 50 g tartego żółtego sera dojrzewającego lub parmezanu
    1 jajko do posmarowania

    ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI:
    1 op. ciasta francuskiego
    100 g serka twarożku dowolnego w smaku
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilka oliwek
    1 kulka mozarelli
    szczypiorek lub bazylia do ozdoby

    PALUCHY SEROWE Z BOCZKIEM:
    1 op. ciasta francuskiego
    50 g tartego żółtego sera
    50 g boczku wędzonego w plastrach
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Przekąski

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego - aż 3 przepisy na paluchy, rollsy i zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROLLSY Z PESTO:

    Pomidory suszone pokroić na kawałki, a słonecznik uprażyć przez kilkanaście minut na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, posmarować pesto, posypać kawałkami pomidorów suszonych i ziarnami słonecznika i zwinąć w roladę. Pokroić ją na ok. 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
    Rollsy są przepyszne w smaku :-)
  • 2. ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI:

    Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, przekroić wzdłuż na pół, a później na 6 części, tak żeby powstało 12 prostokątnych kawałków i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Każdy kawałek posmarować serkiem , ale zostawić po 1 cm wolnego miejsca z każdego brzegu.
    Pomidorki pokroić na połówki lub na 4 plastry, oliwki na połówki. Układać pomidory i oliwki na cieście francuskim. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartą mozarellą (można ją również porwać na małe kawałki) i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
    Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub ułożyć listki bazylii.
  • 3. PALUCHY SEROWE Z BOCZKIEM:

    Ciasto rozwinąć, przekroić na pół i obie części posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie na 1 połówce rozsypać tarty ser i ułożyć plastry boczku. Drugą połówkę nałożyć na górę i dokładnie docisnąć. Pokroić na cienkie ok. 1-1,5 cm kawałki, które należy zawijać w spiralkę. Na koniec paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia w 220 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować