Zapiekanki na dwa sposoby

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanki chyba wszyscy znamy i kochamy. Ja uwielbiam te tradycyjne z pieczarkami, ale u mnie w domu są osoby, które wolą wersję mniej tradycyjną więc podam przepis na obie wersje.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 mini bagietki
    masło
    200 g startego sera u mnie gouda i edamski
    świeży tymianek

    wersja z salami i papryką:
    papryka czerwona
    papryka zielona
    cebula czerwona
    łyżka masła
    sól morska
    pieprz kolorowy
    salami

    wersja z pieczarkami:
    500 g pieczarek
    łyżka masła
    sól morska
    pieprz kolorowy

    keczup i majonez do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanki na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bagietki kroimy na pół, lekko wydrążamy środki. Każdą połówkę smarujemy masłem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na jednej patelni podsmażamy na maśle czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, papryki(czerwoną i zieloną) pokrojone w paski. Solimy i pieprzymy do smaku.

    Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na trzeciej patelni szklimy na maśle pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy do smaku solą.

    Na trzech połówkach bagietki układamy podduszoną paprykę i czerwoną cebulę, układamy plasterki salami.

    Na trzech pozostałych połówkach układamy pieczarki i zeszkloną białą cebulę.

    Wszystkie bagietki posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180°C przez 10-12 minut.
    Podajemy z keczupem i majonezem oraz posypane świeżym tymiankiem.
    Spróbujcie i sami zdecydujcie, która wersja smakuje wam najlepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować