Zapiekanka ziemniaczana

4.49 (144 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach, warto pokusić się o przygotowanie ich w trochę innej formie, choć bardzo prostej - zapiekanka ziemniaczana, czyli gratin jest prostym i bardzo pysznym daniem sama, ale też świetnie pasuje podana przy mięsie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    300 ml śmietanki 30 %
    100 ml mleka
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    żółty ser
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gratin 1. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
    Śmietankę połączyć z mlekiem i zetrzeć do tego odrobinę gałki muszkatołowej.
    Ziemniaki układać warstwami, a każdą z warstw posypać solą i pieprzem.
    Całość zalać śmietanką z mlekiem.
    Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę, po tym czasie wierzch zapiekanki posypać serem i piec jeszcze około 15 - 30 minut - sprawdzać w między czasie czy ziemniaki są miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować