Zapiekanka z zupy warzywnej pieczona z chlebem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Gotując zupę jarzynową, postanowiłam ją poźniej zapiec w piekarniku razem z kromką chleba, posypaną żółtym serem. Ta nietypowa zapiekanka (niewymagająca sosu) okazała się smacznym obiadem.

  • 10 min

Składniki:

  • Zupa jarzynowa :
    kapusta włoska 30 dekagramów
    ziemniaki 3 sztuki
    marchewka 1 sztuka
    seler naciowy - łodygi 2 sztuki
    cebula 1 sztuka
    pomidory duże 2 sztuki
    czosnek zabek 3 ząbki
    bulion drobiowy lub rosół 400 mililitrów
    olej 2 łyżki
    kiełbasa dobrej jakości lub kabanosy 10 dekagramów
    sól i pieprz (do smaku)
    przyprawa więgierska suszone: papryka, cebula, liść pietruszki, liść selera -1 łyżka

    Dodatki do zapiekanki :
    pomidorki koktailowe 2 sztuki
    kromka chleba duża i przekrojona na pół 1 sztuka
    ser żółty w plastrach pokrojony w cienkie paseczki, np. salami 3 plastry
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z zupy warzywnej pieczona z chlebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę włoską poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Duże pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Seler naciowy umyć i poszatkować w małe kawałki. Kiełbasę pokroić na plasterki.
  • zupa 2. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dołożyć pokrojone sparzone pomidory, kapustę, ziemniaki, marchewkę, seler naciowy (zostawić kilka małych kawałków selera do posypania na wierzchu zapiekanki). Wszystko zalać bulionem i zagotować. Dusić około 20 minut bez przykrycia na mniejszym ogniu, tak aby część bulionu z zupy wyparowała. Mi zostało około połowy cieczy w zupie. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę oraz przyprawy: węgierską, sól i pieprz.
  • pieczemy 3. Gotową zupę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

    Zupę posypać resztą selera naciowego oraz żółtym serem, przy czym część sera położyć na kromce chleba (można dodatkowo posmarować chleb tłuszczem), który ułożyć na brzegach zapiekanki. Dodatkowo dołożyć 2 pomidorki koktajlowe.

    Zupę zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki. Spożywać razem z pieczonym chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować