przecier z kwaszonych ogórków do zupy

4.48 (187 ocen)

lubię sobie ułatwiać i latem jak już zajmuję się przetworami kwaszę w takich szklanych i kamiennych słojach ogórki i przygotowuję na zimę

Składniki:

  • kwaszone ogórki
    słoiki
    wekowanie
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier z kwaszonych ogórków do zupy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kwaszę sobie bardzo dużo ogórków latem w dużych 5 l słojach i kamiennych garnkach. jak już się ukwaszą ścieram ogórki na tartce jarzynowej i nakładam do wyparzonych słoików razem z sokiem, zakręcam i pasteryzuję około 10min.
    swoich ogórków nie obieram bo wybieram same młode i nie używam oprysków ale jak mi się zdarzał rok że musiałam dokupić to obierałam takie ogórki.

    w procesie kwaszenia ogórki przejdą przyprawami i przecier robię z dobrze ukwaszonych ogórków. zimą nie muszę za każdym razem ścierać i robić sobie bałaganu, a taki słoiczek dżemowy to idealna ilość na garnek 3-4 litry zupy.

Porady

moja znajoma do każdego słoika dodaje 1 łyżeczkę oleju,ale ja tak nie robię bo jak masz ciepłą spiżarnię to olej może zjełczeć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować