Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły.
2. Kapustę drobno kroimy, przekładamy na sito i solimy, zostawiamy na 35 minut.
3.Po tym czasie przelewamy wrzącą wodą i zostawiamy by odciekła na sicie.
4.Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną przekładamy do miski.
5.Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do cebuli.
6.Na patelnię wrzucamy osączoną kapustę i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
7.Podduszoną przekładamy do cebuli i mieszamy, przyprawiamy 2 łyżkami natki i 1 łyżką tymianku, odrobiną pieprzu i dokładnie mieszamy (w zależności od tego ile soli użyliśmy do zasypania kapusty wcześniej, sprawdzamy smak całości i w razie potrzeby solimy).
8.Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów, wykładamy połowę ziemniaków, polewamy je 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów z kilkoma kaparami, ziemniaki posypujemy pieprzem i tymiankiem.
9.Na nie wykładamy kapustę i układamy pozostałe ziemniaki, zalewamy rosołem, polewamy łyżką zalewy z suszonych pomidorów, posypujemy natką, tymiankiem i papryką.
10. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem)przez 30 minut.
11.Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, gorącą posypujemy serem żółtym, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
12.Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami lubczyku.
Komentarze