Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską

4.49 (188 ocen)

  • 50 min

Ta zapiekanka to pomysł na bardzo smaczny, tani i do zrobienia w kilka chwil obiadek :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1 kg ziemniaków (obranych)
    2 duże cebule
    450 g białej kapusty (okrojonej)
    200 g kiełbasy
    3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów + kilka kaparów
    4 łyżki startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego
    1 łyżka tymianku
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    ½ szklanki rosołu
    pieprz czarny mielony
    sól
    tymianek
    suszona natka pietruszki
    papryka słodka mielona
    olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły.
  • 2. Kapustę drobno kroimy, przekładamy na sito i solimy, zostawiamy na 35 minut.
  • 3. Po tym czasie przelewamy wrzącą wodą i zostawiamy by odciekła na sicie.
  • 4. Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną przekładamy do miski.
  • 5. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do cebuli.
  • 6. Na patelnię wrzucamy osączoną kapustę i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 7. Podduszoną przekładamy do cebuli i mieszamy, przyprawiamy 2 łyżkami natki i 1 łyżką tymianku, odrobiną pieprzu i dokładnie mieszamy (w zależności od tego ile soli użyliśmy do zasypania kapusty wcześniej, sprawdzamy smak całości i w razie potrzeby solimy).
  • 8. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów, wykładamy połowę ziemniaków, polewamy je 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów z kilkoma kaparami, ziemniaki posypujemy pieprzem i tymiankiem.
  • 9. Na nie wykładamy kapustę i układamy pozostałe ziemniaki, zalewamy rosołem, polewamy łyżką zalewy z suszonych pomidorów, posypujemy natką, tymiankiem i papryką.
  • 10. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem)przez 30 minut.
  • 11. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, gorącą posypujemy serem żółtym, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
  • 12. Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami lubczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować