Zapiekanka z faszerowanych muszli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pracochłonna ale przepyszna:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • Opakowanie makaronu duże muszle
    • 50dag mięsa mielonego
    • 30 dag pieczarek
    • 2 duże cebule
    • 6 ząbków czosnku
    • 40 dag sera żółtego
    • Opakowanie gotowego sosu pomidorowego
    • oregano
    • Bazylia
    • Sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z faszerowanych muszli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszelkowa zapiekanka 1. Muszelki gotujemy al. Dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (by się nie posklejały). Pozostawiamy do ostygnięcia.(proponuje aby muszle wyjmować z gorącej wody łyżką cedzakową oraz układać na tacy każdą oddzielnie wtedy na pewno się nie posklejają)
  • 2. Farsz:
    Cebulę i czosnek siekamy szklimy na oleju, następnie dodajemy pieczarki starte na tartce . Smażymy do chwili odparowania wody. Dodajemy mięso mielone ,dusimy na małym ogniu. Całość przyprawiamy solą , pieprzem , łyżką oregano oraz Bazyli. Do smaku dolewamy odrobinę sosu pomidorowego. Jednak nie za dużo aby całość nie była rzadka. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Następnie małą łyżeczką nakładamy farsz w muszelki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
    Resztę sosu pomidorowego wlewamy do saganka z dodatkiem oregno Bazyli, cukru i czosnku podgrzewamy.
    Gotowym sosem polewamy ułożone faszerowane muszelki ; na koniec posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 40 lub 50 mim w temperaturze 180 stopni.
    Pozostaje mi życzyć smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować