Zapiekanka z faszerowanych muszli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muszelki gotujemy al. Dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (by się nie posklejały). Pozostawiamy do ostygnięcia.(proponuje aby muszle wyjmować z gorącej wody łyżką cedzakową oraz układać na tacy każdą oddzielnie wtedy na pewno się nie posklejają)
2.Farsz:
Cebulę i czosnek siekamy szklimy na oleju, następnie dodajemy pieczarki starte na tartce . Smażymy do chwili odparowania wody. Dodajemy mięso mielone ,dusimy na małym ogniu. Całość przyprawiamy solą , pieprzem , łyżką oregano oraz Bazyli. Do smaku dolewamy odrobinę sosu pomidorowego. Jednak nie za dużo aby całość nie była rzadka. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.
3.Następnie małą łyżeczką nakładamy farsz w muszelki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Resztę sosu pomidorowego wlewamy do saganka z dodatkiem oregno Bazyli, cukru i czosnku podgrzewamy.
Gotowym sosem polewamy ułożone faszerowane muszelki ; na koniec posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 40 lub 50 mim w temperaturze 180 stopni.
Pozostaje mi życzyć smacznego
Komentarze