Rurki z kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis otrzymałam od koleżanki, nie sądziłam że uda mi się zrobić coś tak pysznego.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka masła roślinnego
    0,5 kg mąki
    1 szklanka śmietany kwaśnej
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    0,5 litra mleka
    1 budyń na pół litra mleka
    5 żółtek
    1łyżka mąki

    1 kostka masła roślinnego
    1 szklanka cukru pudru

    Odrobina masła do smarowania foremek rurek
    Foremki metalowe do rurek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw proponuję zrobić krem.
    Z mleka na przygotowanie kremu odlewamy 3/4 szklanki mieszamy z żółtkami budyniem i łyżką mąki. Resztę mleka zagotowujemy i do zagotowanego mleka wlewamy przygotowaną masę szybko mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Następnie ze składników zagniatamy kruche ciasto rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki, które następnie kroimy w paski. Foremki smarujemy masłem i każdy pasek ciasta nawijamy na foremkę. Tak abym po upieczenie otrzymać szczelną rurkę. Pieczemy ok 20 min. W zależności od posiadanego piekarnika.
  • 3. Masło miksujemy ze szklanką cukru pudru na gładką masę. Następnie powoli dodajemy ostudzony budyń. Powstałą masą szprycujemy rurki. Rurki posypujemy cukrem pudrem.
    Można je spożywać od razu lub schłodzić w lodówce

Porady

Często najpierw piekę rurki a dopiero na drugi dzień robię krem. Z tej porcji wychodzi ok 45 sztuk. Polecam warto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować