Kiszone brukselki

4.49 (175 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj prezentuję przepis na kiszone brukselki, które są po prostu pyszne, chrupiące, lekko kwaśne i co chyba najważniejsze pozbawione ich charakterystycznej goryczki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brukselka dowolna ilość

    zalewa proporcje na 1 litr:
    1,5 łyżki soli morskiej

    Przyprawy:
    kilka ziaren pieprzu
    1-2 ziela angielskie
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    pół łyżeczki ziaren pieprzu
    1/4 ziaren kozieradki
    pół łyżeczki ziaren gorczycy
    ząbek czosnku
    gałązka kopru
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wsypujemy do słoja. Brukselki pozbawiamy wierzchnich listków, a następnie przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy brukselki, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by wszystkie brukselki były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy brukselki są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

    Kiszoną brukselkę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować