Zapiekanka z batatów i mięsa z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien być w związku z tym ostrzejszy aby zapiekanka miała wyrazisty smak.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 średnie bataty
    • 500 g mięsa mielonego z indyka
    • 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżka majeranku
    • 150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z batatów i mięsa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z batatów i mięsa z groszkiem 1. • Bataty obrać i pokroić w plastry.
    • Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, dodać mięso mielone i podsmażyć.
    • Wlać pomidory, sos sojowy, majeranek. Przyprawić do smaku i 5 minut poddusić.
    • Dodać groszek zielony i gotować sos jeszcze chwilę, aż groszek będzie miękki.
    • Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą. Połowę batatów wyłożyć na spód, na to wylać cały sos mięsny i przykryć batatami.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut, po czym posypać wierzch zapiekanki startym serem żółtym i piec jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować