Zapiekanka z bakłażana

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Zdrowa i pyszna zapiekanka, w sam raz na smaczny obiad

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 bakłażan
    1 kulka sera mozzarella
    100 g sera z niebieską pleśnią
    6 pomidorów suszonych z zalewy
    1 puszka pomidorów w kawałkach
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    sól
    pieprz
    2 łyżki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w plasterki, solimy, pozostawiamy na sitku na 15 minut. Po tym czasie myjemy
    i osuszamy. Na patelni obsmażamy bakłażana przez kilka minut z każdej strony. Każdy plasterek polewamy odrobiną oliwy, posypujemy suszoną bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
    W naczyniu układamy na przemian bakłażana, pokrojoną w plasterki mozarelle. Wierzch posypujemy serem pleśniowym i pokrojonymi drobno pomidorami.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Warzywa

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować