Zapiekanka rybno - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie umyć/ nie obierać/, pokroić w kostkę, ugotować al dente.
Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę.
Czosnek obrać, drobniutko posiekać.
Cebulę usmażyć na oleju, dodać czosnek i paprykę, oliwki i kapary i wszystko razem przesmażyć.
Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Ziemniaki podsmażyć na oleju, do momentu zrumienienia. Przyprawić ziołami.
Warzywa wymieszać z ziemniakami, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Rybę rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, pokroić w grubsze kawałki.
Przyprawić z obu stron papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem.
Kawałki ryby ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Piec w 180 stopniach około 10 minut, aż ryba się upiecze.
Komentarze