Zapiekanka rybno - ziemniaczana

4.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Świetna propozycja na bezmięsny obiad. Z dodatkiem oliwek, kaparów, papryki i cebulki smakuje wyjątkowo.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
    250 g ryby mrożonej
    2 cebule
    garść zielonych oliwek
    2 łyżki kaparów
    2 czerwone papyki
    3 ząbki czosnku

    PONADTO:

    1 łyżeczka papryki
    2 łyżki ziół prowansalskich
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka rybno - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć/ nie obierać/, pokroić w kostkę, ugotować al dente.

    Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę.
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę.
    Czosnek obrać, drobniutko posiekać.

    Cebulę usmażyć na oleju, dodać czosnek i paprykę, oliwki i kapary i wszystko razem przesmażyć.
    Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

    Ziemniaki podsmażyć na oleju, do momentu zrumienienia. Przyprawić ziołami.

    Warzywa wymieszać z ziemniakami, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

    Rybę rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, pokroić w grubsze kawałki.
    Przyprawić z obu stron papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem.
    Kawałki ryby ułożyć na wierzchu zapiekanki.

    Piec w 180 stopniach około 10 minut, aż ryba się upiecze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować