Zapiekanka niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażyć w woku na odrobienie oleju doprawiając solą i pieprzem. Dodać pomidory i kostkę wołową. Dusić pod przykryciem.
2.Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i pomidorów. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolę oraz kukurydzę. Całość doprawić pozostałymi przyprawami i dusić jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać keczup. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta.
3.Wysoki garnek, gęsiarkę lub inne naczynie do zapiekania wyłożyć folią aluminiową. Można wysmarować ją keczupem lub odrobiną sosu. Wtedy makaron znajdujący się z brzegu będzie tak samo miękki jak ten po środku.
4.Makaron układać pionowo. Powoli wlewać sos wypełniając rurki. Zakryć górę zapiekanki folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 -30 minut w 180 stopniach.
5.Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać zapiekankę i zapiekać jeszcze około 10 minut.
Komentarze