Zapiekanka niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Żeby było ciekawiej, postanowiłam przygotować zapiekankę "na stojąco".

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g makaronu Cannelloni (nr 53 Lubella )
    400 g mielonego mięsa
    1 puszka pomidorów krojonych (400 g )
    1 mała cebula
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    3 duże pieczarki
    100 g sera gouda
    1 kostka wołowa
    sól
    pieprz
    curry
    gałka muszkatołowa
    bazylia
    chilli
    papryka słodka w proszku
    czosnek granulowany
    1-2 łyżki keczupu łagodnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Cannelloni

Zapiekanka niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażyć w woku na odrobienie oleju doprawiając solą i pieprzem. Dodać pomidory i kostkę wołową. Dusić pod przykryciem.
  • 2. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i pomidorów. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolę oraz kukurydzę. Całość doprawić pozostałymi przyprawami i dusić jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać keczup. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta.
  • 3. Wysoki garnek, gęsiarkę lub inne naczynie do zapiekania wyłożyć folią aluminiową. Można wysmarować ją keczupem lub odrobiną sosu. Wtedy makaron znajdujący się z brzegu będzie tak samo miękki jak ten po środku.
  • 4. Makaron układać pionowo. Powoli wlewać sos wypełniając rurki. Zakryć górę zapiekanki folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 -30 minut w 180 stopniach.
  • 5. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać zapiekankę i zapiekać jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować