Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"

4.46 (191 ocen)

  • 60 min

Pyszna, kolorowa, z mnóstwem zdrowych warzyw - polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 200g makaronu świderki
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 cebula
    1 papryka
    1 pomidor
    mała puszka kukurydzy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    10 dag startego żółtego sera
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pieprz, oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa "pychotka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
  • 2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oliwie. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i smaż chwilę razem. Warzywa (paprykę i pomidora) pokrój w paseczki i dodaj do całości. Duś razem pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie podlej ok. 3/4 szklanki wody, dodaj koncentrat, kostkę rosołową, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz do smaku. Zagotuj. Pod koniec dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  • 3. Odcedzony makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. pod koniec zapiekankę wyjmij, posyp startym żółtym serem i ponownie wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, by ser się roztopił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kukurydza Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować