Zapiekanka makaronowa "pychotka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
2.Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oliwie. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i smaż chwilę razem. Warzywa (paprykę i pomidora) pokrój w paseczki i dodaj do całości. Duś razem pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie podlej ok. 3/4 szklanki wody, dodaj koncentrat, kostkę rosołową, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz do smaku. Zagotuj. Pod koniec dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
3.Odcedzony makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. pod koniec zapiekankę wyjmij, posyp startym żółtym serem i ponownie wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, by ser się roztopił.
Komentarze