zapiekanka makaronowa

4.5 (149 ocen)

szybka propozycja na obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki,
    3 kiełbaski śląskie,
    3 łyżki kukurydzy,
    25 dag pieczarek,
    1 cebula,
    2 łyżki majonezu,
    ½ szkl. śmietany,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka,
    kawałek żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy majonezem wymieszanym ze śmietaną, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami. Zapiekamy ok. 20-25 min, 10 min przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy. Przed spożyciem polewamy keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować