Zapiekanka makaronowa

4.5 (196 ocen)

Dla domowych makaroniarzy. Nie wymaga dużo pracy, robie ją gdy nie mam czasu na pracochłonny obiad.

Składniki:

  • 300g makaronu muszelki
    300g pieczarek
    300g żółtego sera
    1/2pora
    1cebula
    1ząbek czosnku
    1papryka konserwowa
    1laska cienkiej kiełbasy
    zioła prawosalskie

    SOS:
    2jajka
    1/2szkl. śmietany
    pieprz, sól
    1łyżeczka słodkiej papryki
    1łyżeczka ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka makaronowa 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połową makaronu wykładamy dno naczynia i polewamy połową sosu. Posypać ziołami.
  • 2. Pieczarki obieramy, kroimy w krązki i dusimy pod przykryciem ok. 10min. Wykładamy na makaron.
    Cebulę, czosnek, pora obieramy i również kroimy cienko.Natomiast Kiełbasę pokroić w krążki. Wykładamy na patelnię, podsmażamy na tłuszczu i układamy na pieczarki.
  • 3. Paprykę kroimy w niewielkie paski i wykładamy na resztę składników. Przykryć resztą makaronu, polać sosem i przyprawić. Pieczemy 20min. w 180C. Pare minut przed końcem posypać startym na dużych oczkach serem.
  • 4. Sos:
    Jajka rozkłucamy, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować