Zapiekanki to chyba najlepsze rozwiązanie na każde danie, tym razem proponuje kalafiorowa z mięsem mielonym. Składniki podane na bardzo dużą zapiekankę ……
40 min
Składniki:
½ opakowania makaronu ( u mnie kolorowy makaron świderki)
1 słoik (350 g ) sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem
650 g mięsa mielonego
1 kalafior (sparzony wrzątkiem)
2 łyżki ketchupu pikantnego
½ natki bazylii posiekana
3 ząbki czosnku
2 cebule
5 plastrów sera
Sos beszamelowy:
70 g masła
100 ml mleka
65 g mąki
Zapiekanka z kalafiora z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucam do osolonej i gotującej się wody i włączam grzanie. Zostawiam go tak pod przykryciem ok 7 - 10 min.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebule zapiekam na złoty kolor, następnie dodaje mięso mielone i zapiekam.
W naczyniu żaroodpornym układam na dół 1/2 odcedzonego makaronu kolejna warstwa to różyczki kalafiora na to mięsa mielonego mocno dociskamy mięso, żeby ładnie wypełniło różyczki kalafiora zalewamy sosem pomidorowym. Dajemy kolejną warstwę makaronu na to plastry sera. Na to 2 łyżki ketchupu pikantnego rozprowadzam na górze i posypuje posiekaną bazylią i posiekanymi ząbkami czosnku.
Na samą górę robię sos beszamelowy: masło, mleko i mąkę zagotować. Gotowy sos beszamelowy wylewam na zapiekankę makaronową i wkład do nagrzanego piekarnika włączam termoobieg i zapiekam ok 15 min w temp.180 st . Zapiekam pod przykryciem. Na sam koniec włączam funkcje przypiekanie ok 10 min i zdejmuje przykrycie.
Komentarze