Zapiekanka fasolowa przekładana grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.fasolę namoczyć na 2-3 godziny(najlepszy efekt jest jak namoczy się na noc). ugotować w wodzie z solą na miękko. ziemniaki obrać i ugotować. fasolę, ziemniaki cebulę i czosnek przemielić przez maszynkę. do zmielonej masy dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
2.grzyby namoczyć, wypłukać i ugotować w wodzie z solą. odcedzić. grzyby i cebulę zemleć przez maszynkę, dodać resztę składników i wyrobić na masę.
3.na sód formy wyłożyć część masy fasolowej, wyrównać, nałożyć grzyby a na nie resztę masy fasolowej. łyżką moczoną w oleju wygładzamy wierzch masy w formie. wierzch posypujemy pieprzem ziołowym i majerankiem.
pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni prze 40-45 min
4.podajemy na gorąco z sosem grzybowym lub pieczarkowym i z surówką najlepiej z kwaszonej kapusty.
z tej ilości wychodzą 2 keksówki
Porady
jak nie ma już sosu albo któreś z nas nie chce to zajada z ketchupem :)
Komentarze