zapiekanka fasolowa przekładana grzybami

0 (0 ocen)

robię wiele klopsów i pomyślałam czemu nie fasolowy i zrobiłam. jest super :)

Składniki:

  • 45 dkg suchej fasoli
    4 ziemniaki
    2 jaja
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki prawdziwego pieprzu
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól

    grzyby:
    20 dkg grzybów suszonych
    1 cebula
    sól
    pieprz
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Zapiekanki

Zapiekanka fasolowa przekładana grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. fasolę namoczyć na 2-3 godziny(najlepszy efekt jest jak namoczy się na noc). ugotować w wodzie z solą na miękko. ziemniaki obrać i ugotować. fasolę, ziemniaki cebulę i czosnek przemielić przez maszynkę. do zmielonej masy dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
  • 2. grzyby namoczyć, wypłukać i ugotować w wodzie z solą. odcedzić. grzyby i cebulę zemleć przez maszynkę, dodać resztę składników i wyrobić na masę.
  • 3. na sód formy wyłożyć część masy fasolowej, wyrównać, nałożyć grzyby a na nie resztę masy fasolowej. łyżką moczoną w oleju wygładzamy wierzch masy w formie. wierzch posypujemy pieprzem ziołowym i majerankiem.

    pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni prze 40-45 min
  • 4. podajemy na gorąco z sosem grzybowym lub pieczarkowym i z surówką najlepiej z kwaszonej kapusty.

    z tej ilości wychodzą 2 keksówki

Porady

jak nie ma już sosu albo któreś z nas nie chce to zajada z ketchupem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować