Zapiekane zawijaski z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki
Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, sól i mleko. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dolewamy gazowaną wodę mineralną w ilości potrzebnej do uzyskania niezbyt gęstego ciasta. Na koniec wlewamy olej – nie dajemy go już na patelnię. (Gazowana woda mineralna sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste). Smażymy 6 naleśników.
2.Farsz
Mięso mielone przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem – zgodnie z preferencjami. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na wąskie paseczki. Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki. Paprykę i cebulę dodajemy do mięsa i smażymy aż cebula będzie szklista. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do farszu mieszając do ich ścięcia. Dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty. Zdejmujemy z ognia.
3.Na naleśniki nakładamy warstwę farszu, po czym zwijamy je jak tradycyjne naleśniki. Następnie kroimy naleśnik na plastry o grubości adekwatnej do wysokości naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Naleśnik nie powinien wystawać nad naczynie. Tak pokrojone naleśniki ustawiamy pionowo w wysmarowanym tłuszczem naczyniu, w którym będą zapiekane. Naleśniki ustawiamy
ciasno je upychając.
4.4 plastry żółtego sera rwiemy na kawałki i wciskamy je pomiędzy zawijaski i układamy na nich. Wkładamy zapiekankę do pieca i pieczemy w temperaturze 180oC około 20 minut. Następnie na wierzch układamy pozostały ser i zapiekamy dopóki się nie roztopi.
Sos czosnkowy
Czosnek obieramy i przeciskamy przez „praskę”. Mieszamy ze śmietaną i majonezem.
Komentarze