Zapiekane zawijaski z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawy pomysł dla miłośników zapiekanek i nie tylko

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    • 15 dag mąki
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka
    • Szczypta soli
    • Woda mineralna gazowana
    • 3 łyżki oleju
    Farsz:
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    • 2 średnie papryki czerwone
    • 3 małe cebule białe
    • 2 jajka
    • Zioła prowansalskie
    • Sól
    • Pieprz
    • Olej do smażenia
    Sos czosnkowy:
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki śmietany 12 %
    • 3 ząbki czosnku
    Pozostałe składniki:
    • 6 plastrów żółtego sera
    • Puszka kukurydzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane zawijaski z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Naleśniki
    Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, sól i mleko. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dolewamy gazowaną wodę mineralną w ilości potrzebnej do uzyskania niezbyt gęstego ciasta. Na koniec wlewamy olej – nie dajemy go już na patelnię. (Gazowana woda mineralna sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste). Smażymy 6 naleśników.
  • farsz 2. Farsz
    Mięso mielone przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem – zgodnie z preferencjami. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na wąskie paseczki. Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki. Paprykę i cebulę dodajemy do mięsa i smażymy aż cebula będzie szklista. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do farszu mieszając do ich ścięcia. Dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty. Zdejmujemy z ognia.
  • naleśniki w naczyniu do zapiekania 3. Na naleśniki nakładamy warstwę farszu, po czym zwijamy je jak tradycyjne naleśniki. Następnie kroimy naleśnik na plastry o grubości adekwatnej do wysokości naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Naleśnik nie powinien wystawać nad naczynie. Tak pokrojone naleśniki ustawiamy pionowo w wysmarowanym tłuszczem naczyniu, w którym będą zapiekane. Naleśniki ustawiamy
    ciasno je upychając.
  • Gotowa zapiekanka 4. 4 plastry żółtego sera rwiemy na kawałki i wciskamy je pomiędzy zawijaski i układamy na nich. Wkładamy zapiekankę do pieca i pieczemy w temperaturze 180oC około 20 minut. Następnie na wierzch układamy pozostały ser i zapiekamy dopóki się nie roztopi.

    Sos czosnkowy
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez „praskę”. Mieszamy ze śmietaną i majonezem.

Porady

Pdajemy z kukurydzą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować